maart 28, 2022 door

Alle clichés zijn waar, bedacht ik me vanochtend weer eens toen ik in de voorjaarszon naar kantoor fietste. Dat gaat ook op voor het arbeidsrecht. De inspiratie voor deze blog met 5 arbeidsrecht clichés put ik uit een aantal zaken die ik op dit moment onder mijn hoede heb.

Een goed begin is het halve werk

Investeer als werkgever in een zorgvuldig selectie- en aannameproces. Bedenk goed wie je zoekt en wat die kandidaat moet kunnen en maak daarvan een duidelijk profiel. Denk vooral aan de soft skills die de kandidaat in huis moet hebben. Een CV zegt maar zo weinig over wie iemand werkelijk is, wat iemand drijft en wat hij of zij jouw organisatie kan brengen. Heb je de kip met de gouden eieren aan boord? Neem dan de tijd voor het on boarden. Zorg dat de kersverse medewerker zich thuis en veilig voelt, het DNA van jouw bedrijf leert kennen. Als een vis in het water. Mijn ervaring is: de meeste arbeidsconflicten en mismatches kunnen voorkomen worden als je dit proces zorgvuldig en grondig doet. Liever voorkomen dan genezen!

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Wees duidelijk in wat je van elkaar verwacht, en spreek het uit als de verwachtingen niet uit komen, bijgesteld moeten worden of als er teleurstelling is. Dan kun je tijdig bijsturen en de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Kortom, voer op tijd het eerlijke gesprek. Immers: voorkomen is beter dan genezen.

Heb oprechte aandacht voor de mens achter de medewerker

Functioneert een medewerker niet? Vraag eerst eens hoe het gaat met huis, haard, kinderen en sociale omgeving voordat er wordt ingezet op een verbetertraject. En luister naar wat een medewerker teruggeeft. Misschien zijn er wel zorgen op gebied van gezondheid of financiën en is dat de oorzaak van een verminderde focus op het werk. Op één van die vlakken ondersteuning bieden of ruimte geven is dan vaak vele malen effectiever dan een medewerker aanspreken op functioneren. Het werk is maar een deel van de puzzel van het leven van een medewerker.

Ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel

Tegen beter weten in vasthouden aan een standpunt terwijl de feiten zonneklaar zijn heeft partijen nog nooit dichter bij elkaar gebracht. In zo´n geval brengt erkennen dat je ernaast zit of elkaars waarheid respecteren meer verbinding en uiteindelijk een oplossing.

Het is een kleine wereld

Als het uiteindelijk toch beter is om uit elkaar te gaan, doe dit dan met respect voor elkaars belangen. Een werkrelatie kan behouden worden, ook al wordt deze in de praktijk verbroken. Je kunt elkaars grenzen respecteren en vanuit empathie aan een oplossing werken. Het resultaat is een win-win.

Inspireert een van deze vijf open deuren je om eens verder te praten? De deur van mijn kantoor staat voor je open. Bel of mail me en we maken een afspraak! Of laat je mening achter in een comment.

Categorie: ,
Tags : ,


4 reacties

 • Hortence
  28 maart 2022 at 20:32

  Beste Kim
  Wat een mooi stuk! Vooral dat even verder kijken naar waarom iemand niet helemaal goed functioneert is mooi. Vooral in deze drukke tijden.
  Groet Hortence Eersteling

  • Kim Voordes
   29 maart 2022 at 05:41

   Dankjewel voor je reactie Hortence. Mijn ervaring is inderdaad dat net wat verder kijken dan het strikt juridische echt loont. Arbeidsrecht blijft mensenwerk!

 • נערות ליווי במרכז
  12 april 2022 at 11:48

  I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

 • נערות ליווי
  15 april 2022 at 06:41

  I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.