Laatst vertelde een werknemer mij openlijk op welke zoekwoorden hij had gegoogeld, toen hij via internet een arbeidsrechtadvocaat zocht. Eén daarvan was ‘vaststellingsovereenkomst’.
Googelen
Dat hij op dat woord had gezocht vond ik trouwens best logisch: ‘vaststellingsovereenkomst’ prijkte bovenaan het document wat hij van zijn werkgever had gekregen. Aanleiding voor mij om eens iets over die vaststellingsovereenkomst te schrijven. De titel heb ik overigens maar wat “opgepimpt”. Of een vaststellingsovereenkomst hot is of niet, lees je uiteraard aan het einde van deze blog.
Start en finish
Ik kan uiteraard hele relazen houden over wat er in zo’n overeenkomst geregeld kan worden en wat de juridische haken en ogen zijn. Voor mij is het dagelijkse kost. Die bewaar ik daarom liever voor aan tafel. Want iedere overeenkomst en situatie is weer anders.
Wel deel ik hier graag een inzicht dat zowel voor werkgevers als werknemers relevant is ontslagsituaties: een vaststellingsovereenkomst is het sluitstuk van onderhandelingen over een einde van de arbeidsovereenkomst. En niet het begin daarvan.
Krijg je als werknemer zo’n overeenkomst voorgelegd, dan kun je dat meestal beschouwen als een eerste voorstel dat onderhandelbaar is. Dat moet je dus nooit zomaar tekenen; advies inwinnen is verstandig zodat je daarna kunt bepalen of, en zo ja over welke punten jij nog wilt of kunt onderhandelen en of dat realistisch is.
Tekenen bij het kruisje?
Mijn advies aan werkgevers is het spiegelbeeld daarvan. Je mag als werkgever van je werknemers niet verwachten dat men direct “tekent bij het kruisje”, zonder zich eerst te laten adviseren. Het behoort tot het goed werkgeverschap om een werknemer de ruimte te geven om advies bij een deskundige in te winnen. Daarom raad ik werkgevers ook altijd aan om nog enige onderhandelingsruimte aan te houden bij dat eerste aanbod. Je weet namelijk niet welke aanvullende wensen er vanuit de werknemer zijn en dan valt er nog wat “weg te geven”.
Gratis?
Zelf heb ik uit nieuwsgierigheid trouwens ook even gegoogeld. Ik kwam opvallend veel ‘gratis checks’ tegen. Heel eerlijk: daar geloof ik niet zo in. Goed advies is meestal geen gratis advies. Iets anders is dat een klant altijd de mogelijkheid moet hebben om in een eerste gesprek te ervaren of er een klik en vertrouwen is. Dat daar ook een stuk inhoudelijke richting bij zit, is logisch en dan staat bij mij niet meteen de meter aan.
Lijstje boven het bed
Het antwoord op de vraag of een vaststellingsovereenkomst hot stuff is of niet, laat zich raden. Dat hangt er helemaal vanaf welk resultaat in die overeenkomst is bezegeld, of dat resultaat bevredigend was en of de overeenkomst vervolgens in een spreekwoordelijk “lijstje boven het bed” mag komen te hangen 😉.
En nu?
Zit je als werkgever of werknemer in een (dreigende) ontslagsituatie of heb je hulp nodig bij onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst? Onthoudt dan het inzicht dat ik zojuist deelde en trek op tijd aan de bel. Wie weet heb je dan ooit zo’n felbegeerd lijstje boven je bed hangen, wat het resultaat is van vurige onderhandelingen.
Categorie: Arbeidsconflict, Arbeidsrecht, Onderhandelingen, Vaststellingsovereenkomst